Меню
Количка

Акумулаторни тримери

Косенето на тревата е сред основните занимания на всеки градинар. Изборът на подходящ градински инструмент не е лесна задача, защото на пазара се предлагат много и различни видове. Акумулаторните тримери са тип градинско оборудване, с което може да се коси тревата и на най-отдалечените места, където няма достъп до електрическата мрежа. Но каква е технологията на захранване, ефективността на уреда и на какво да обърнете внимание, при избора на акумулаторен тример? Разнообразието от модели гарантира висококачествено оборудване с широк набор от технически характеристики.

Устройство и принцип на работа на акумулаторните тримери

Акумулаторните тримери представляват електрическа ръчна коса, със самостоятелно захранване. Като дизайн, те не се различават много от електрическите, но този тип градински инструменти са компактни и мобилни, но и с ограничен обхват. Моделите на акумулаторните тримери са подходящи за косене на мека трева, но не и за работа на големи площи, рязане на дебели стъбла, храсти и плевели. Предимството им е, че работят безшумно и са лесни за поддръжка.

Акумулаторните тримери се състоят основно от:

 • Електрически мотор
 • Режещ елемент
 • Батерия
 • Контролен блок
 • Корпус
 • Защитна подложка
 • Зарядно устройство.

Някои модели са снабдени и с малки колелца, за допълнителна опора и лесно придвижване, което облекчава работата, на човека, който ги управлява.

Принципът на работа на акумулаторните тримери е доста прост. Мощността се предава от електромотора към въртящия се режещ елемент. Двигателят при тези модели обикновено се намира в долната част на пръта, но има и опции, при които е монтиран отгоре. В този случай връзката между елементите се осъществява с помощта на свързващ вал. Корпусът на акумулаторните тримери е изработен от хромирана стомана, пластмаса или алуминий. Този структурен елемент едновременно изпълнява носещи функции и помага за управлението на тримера. Най-удобни, особено за транспортиране са тримерите с разглобяеми или сгъваеми пръти. Телескопичните модели от своя страна, позволяват регулиране на височината, спрямо ръста на потребителя.

Спецификации

Теглото на инструмента е една от основните характеристики, като леките модели тежат около 1.6кг, а най-мощните модели са с тегло до 7кг. Но кои са най-важните технически характеристики на акумулаторните тримери?

Батерията

Вида на батерията е една от най-важните характеристики. Литиево-йонният вариант е сред най-разпространените, като някои производители произвеждат и никел-кадмиеви или никел-метални хибридни версии. Капацитет на батерията определя живота ѝ и продължителността на работа с тримера. Той варира от 1.3 до 4.5 A/h. Това означава, че акумулаторен тример с капацитет на батерията от 2 A/h може да работи около 20-30 минути, без презареждане. Работно напрежение на батерията също е важен фактор, като то може да варира от 14.4 до 36 вата. Още нещо важно за батерията, което трябва да знаете е, че продължителността на зареждане може да бъде от 1 до 24 часа.

Електромотора

Друга основна характеристика на акумулаторните тримери е мощността. Тя определя възможностите на този тип градинското оборудване. За поддържане на малка градина са подходящи моделите с мощност от 250 до 600 W. Този вид акумулаторни тримери може лесно да се справи с косенето на тънка трева. За прибирането на билки и косенето на треви с по-дебели стебла са подходящи моделите, с мощност от най-малко 1 kW.

Втората важна характеристика на електромотора е скоростта на въртене на вала, което влияе на ефективността. Най-често тя е в диапазона от 7 000 до 12 000 оборота в минута. 7000 оборота са повече от достатъчни за обикновените градински модели. При косенето на по-големи площи и по-сложен терен се изискват 10 000 оборота в минута или повече.

Корпус

Той се различава по форма и материал. Формата се избира в зависимост от личните предпочитания на потребителя, а материалите, които се използват за направата му са стомана, алуминий или пластмаса. Стоманата е надеждна и задължително се използва при мощните модели акумулаторни тримери. Алуминиевият прът увеличава цената на инструмента, но гарантира надеждност и здравина.

На пазара се предлагат сгъваеми и несгъваеми модели, които са много лесни за транспортиране. Моделите с телескопичен механизъм от своя страна, позволяват увеличаване или намаляване на дължината на тримера, в зависимост от височината на потребителя.

Работната част

Ширината на лентата за рязане, зависи от диаметъра на диска и е с размери от 230 до 400мм. При избора на тример, трябва да се има предвид големината на обработваемите площи.

Режещият механизъм от своя страна е само с две опции – корда или диск. При режещия механизъм с корда се предлагат модели с различни форми:

– Кръглата е най-простият тип. Той е сравнително евтин и работи много добре, но е много шумен

– Усуканата е по-безшумна и е предназначена за косене на тънка трева

– Къдравата корда е още една опция с ниско ниво на шум, която може да коси не само трева, но и дебели стъбла.

– Кордата с метална сърцевина е скъп вариант, който се различава от останалите със своята издръжливост.

При акумулаторните тримери с дискове има варианти с две, три и дори с четири остриета, направени от различен материал. Пластмасовите дискове са по-евтини, но много бързо се износват, докато металните дискове са по-скъпи, но могат да бъдат заточени.

Какви са предимствата на акумулаторните тримери

Сред основните предимства на акумулаторните тримери са:

 • Мобилност и по-голяма маневреност, което им позволява свободно движение благодарение на безжичния им дизайн
 • Малък размер и сравнително ниско тегло, което прави уреда устойчив и лесен за работа
 • Този вид тримери разполагат с индикатор за зареждане, който информира потребителя за необходимостта от зареждане на батерията
 • Екологичност и опазване чистотата на въздуха, защото по време на работа уредът не отделя никакви вредни емисии в околната среда.
 • Повишена пропускливост, която позволява косенето на трева на релефни повърхности.


Акумулаторен градински тример с 2 батерии и зарядно 36V 8Ah HASTХАРАКТЕРИСТИКИ:Градински акумулаторен тример HAST има регулируема работна ширина 160 мм.Акумулаторен тример HAST е изключително лек и компактен градински уред, който е идеален за обработка на растителността във Вашата градина.Мощната 36..
109.00 лв
без ДДС:109.00 лв
Акумулаторен градински тример с 2 батерии и зарядно 36V 8Ah StahlMayerГрадински акумулаторен тример StahlMayer  има регулируема работна ширина 260 милиметра. Акумулаторен тример е изключително лек и компактен градински уред, който е идеален за обработка на растителността във Вашата градина. Мощ..
99.00 лв
без ДДС:99.00 лв
Акумулаторен градински тример с 2 батерии, зарядно и колела 36V 8Ah HASTХАРАКТЕРИСТИКИ: Градински акумулаторен тример HAST има регулируема работна ширина 160 мм. Акумулаторен тример HAST е изключително лек и компактен градински уред, който е идеален за обработка на растителността във Вашата градин..
119.00 лв
без ДДС:119.00 лв
Показва 1 до 3 от 3 (1 страници)