Гайковертът е един от ключовите инструменти в монтажните и ремонтни дейности. Обикновено гайковертите разполагат с мощен въртящ момент, което позволява бърза и лесна работа. Подходящият модел може да улесни значително вашата работа. В това експертно ръководство ще разгледаме различните видове гайковерти, предоставяйки ценни насоки за избора на подходящия инструмент за вашите нужди.

Какви видове гайковерти съществуват?

Професионален

Това са висококачествени гайковерти, предназначени за интензивна употреба в професионални среди. Те са с висок въртящ момент и мощност, които ги правят идеални за най-изискващите задачи.

Пневматичен

Пневматичният гайковерт използва въздушно налягане за своето функциониране. Качествените модели издържат на натоварване, не се прегряват и са изключително мощни. С тях можете да работите без проблеми за продължителни периоди от време. Те са предпочитани в автосервизи и работилници поради издръжливостта и мощността си.

Ударен

Ударният гайковерт е отличен за работа с по-затегнати и ръждясали гайки. Този тип е предпочитан от професионалистите, тъй като ударната функция позволява по-сигурно затягане на крепежните елементи. Освен това, тя е полезна при работа с ръждясали елементи.

Ако търсите ударен гайковерт, трябва да прецените честотата на ударите. Тя може да варира. За по-големи и тежки конструкции изберете инструмент с около 3000 удара в минута.

Електрически

Електрическият гайковерт е подходящ за домашни майстори и обикновени потребители. Той осигурява по-ниско ниво на шум, висока производителност и удобство при работа.

Акумулаторен

Ако разглеждате покупката на акумулаторен гайковерт, вероятно търсите инструмент, който ви предоставя гъвкавост. Обикновено този тип гайковерт се използва за по-леки задачи. Професионалните акумулаторни гайковерти от водещите марки на пазара могат да се използват и за по-сериозни дейности.

Как да изберем подходящ гайковерт?

  1. Определете изискванията на проекта или работата

Определете какви задачи ще изпълнява гайковерта. За интензивни или професионални работи, професионалният гайковерт е по-подходящият вриант. За домашни проекти или леки задачи, електрическият гайковерт може да бъде по-удачен избор.

  1. Въртящ момент

Важно е да се обърне внимание на въртящия момент на гайковерта. За по-големи и изискващи задачи, изберете гайковерт с по-висок въртящ момент, докато за по-леки задачи, по-нисък въртящ момент може да бъде подходящ.

За малки крепежни елементи може да изберете гайковерт с въртящ момент до 160 Нм. За затягане на гайки на тънки метали или алуминий, разгледайте модели с до 250 Нм. За автомобилни ремонти и поддръжка на други машини препоръчваме мощен гайковерт с въртящ момент до 1050 Нм.

На пазара се предлагат и универсални гайковерти, които позволяват настройка на въртящия момент.

По-високият въртящ момент позволява на гайковерта да се справя с по-изискващи задачи.

  1. Мощност и обороти

Разгледайте мощността и оборотите на гайковерта. Професионалните и универсални гайковерти имат по-голяма мощност и обороти, което ги прави подходящи за разнообразни и по-тежки задачи. Например, за домашна употреба се препоръчват гайковерти с мощност от 100 до 400W, а полупрофесионалните модели могат да бъдат до 1200W. Професионалните класове предлагат гайковерти с мощност над тази, които се справят с най-трудните задачи.

Оборотите в минута също са важен критерий при избора на гайковерт. По-високите обороти в минута отбелязват по-професионални машини. Например, гайковерт за домашна употреба обикновено има до 2000 оборота в минута, докато специализираните гайковерти се отличават с показатели над 5000 оборота в минута.

  1. Тип на батерията

За акумулаторните гайковерти, капацитетът на батерията е важен фактор. За интензивна употреба, изберете гайковерт с по-голям капацитет на батерията. За по-леки задачи се препоръчват акумулаторни гайковерти с батерия до 2 Ah, а за автомонтьори се препоръчват модели с показатели между 2 и 4 Ah. Професионалните гайковерти разполагат с по-големи капацитети на батерията, които могат да достигнат до 8 Ah и са идеални за строителство и тежки задачи.

  1. Допълнителни характеристики

Важно е да обръщате внимание и на други характеристики като типа на ударния механизъм и дизайна на инструмента, които могат да подсигурят по-добро удобство и ефективност при работа.

Сравнение на различни модели на пазара

  1. STAHLMAYER ГАЙКОВЕРТ - перфектният инструмент за вашите изисквания на достъпна цена

Комбиниран акумулаторен ударен гайковерт / винтоверт StahlMayer 36V 8Ah

Виж модела : Комбиниран акумулаторен ударен гайковерт / винтоверт StahlMayer 36V 8Ah

Гайковертът Stahlmayer представлява мощен инструмент с впечатляващи характеристики. С неговите 36V напрежение и 8.0Ah капацитет на Li-Ion батерията, той осигурява несравнима ефективност. Благодарение на безчетковия мотор, оборотите могат да достигнат от 0 до 1600 мин-1 или от 0 до 2800 мин-1 при празен ход.

С размер на захвата 1/2'', този гайковерт е проектиран да издържа натоварванията, генерирайки впечатляващи удари в минута от 0 до 1800 или от 0 до 3500, а максималният въртящ момент от 850 Nm го прави подходящ за различни приложения.

Неговият лек и ергономичен дизайн с меко гумено покритие по ръкохватката гарантира комфорт при работа и повече контрол. Вградената светодиодна подсветка допълнително подобрява видимостта при работа в затъмнени условия.

Инструментът разполага и с подобрена система за защита от прах и влага, което го прави издръжлив и подходящ за употреба в тежки условия на работа.

Три степени за избор на мощността на ударното завинтване и индикатор за състоянието на акумулаторната батерия правят този гайковерт изключително функционален инструмент за професионални и домашни нужди.

  1. Професионален безчетков гайковерт Milwaukee M18ONEFHIWF1D-121C - може би най-добрият вариант, ако бюджета за вас не е проблем

Milwaukee M18ONEFHIWF1D-121C

Акумулаторният безчетков гайковерт Milwaukee M18ONEFHIWF1D-121C работи с напрежение от 18 V. Той разполага с захват 1" и може да достигне впечатляващ въртящ момент от 2576 Nm. Bluetooth връзката му позволява свързване към приложението Milwaukee ONE-KEY, което предоставя удобство за управление на инструмента. Можете да запаметите до 4 предварителни настройки за скорост, въртящ момент, начална и крайна скорост, докато LED осветлението подобрява видимостта при работа.

  1. Електрически ударен гайковерт Makita 6906 - едно от най-добрите съотношения на цена и качество

Електрически ударен гайковерт Makita 6906

Електрическият ударен гайковерт Makita 6906 има мощност от 620 W и внушителен максимален въртящ момент от 588 Nm. Този инструмент е идеален за извършване на много тежки задачи, благодарение на своята висока мощност. Затягането и разхлабването на винтове и гайки са лесни и безопасни, без риск от повреда на винтовите глави. Допълнителната ръкохватка може да се настрои под различни ъгли, което значително улеснява работата на оператора. Захватът на този гайковерт е 3/4". Превключвателят за реверс е удобно интегриран в ръкохватката за по-лесно превключване на посоката.

  1. Пневматичен гайковерт FORCE 82542 - достъпен модел, подходящ за стандартно ползване

Пневматичен гайковерт FORCE 82542

Пневматичният гайковерт FORCE 82542 разполага с връзка 1/2'', максимален въртящ момент от 1655 Nm и въздушно налягане от 6.2 бара. С въздушен дебит от 118.8 литра в минута и скорост от 8000 оборота в минута този гайковерт е мощен инструмент. Лесен за употреба и достъпен по цена, подходящ е за разнообразни среди като бензиностанции, предприятия, фабрики, магазини, гаражи и т.н.

Допълнително :
Комбинация между гайковерт и ъглошлайф - ако за вас са нужни и двата инструмента определено си заслужава да се прегледа и модела : Комплект акумулаторен ъглошлайф и гайковерт 36V 8Ah StahlMayer, който включва двата инструмента на оптимална цена.

Заключение

Изборът на подходящ гайковерт играе ключова роля за успешното изпълнение на вашите проекти и задачи. Определете ясно вашите изисквания и нужди, за да направите правилния избор.

Gedore.bg предлага разнообразие от инструменти от водещи производители на достъпни цени. Нашите търговски консултанти са на разположение, за да ви помогнат при избора на подходящия гайковерт за вашите нужди.